Omgeving

Het vakantiehuis staat in Noord-West Bohemen dicht bij de Duitse grens. Het huis ligt ten midden van enige andere huizen aan het eind van het dorp Stribrna, grenzend aan bos en een open veld.

Stribrna zelf telt geen winkels meer. Het beste kunt u voor inkopen en voor restaurants, postkantoor, apotheek etc. naar Kraslice gaan. Of eventueel naar het nabij gelegen Bublava.

Supermarkten o.a Albert, Bila, Penny market, Cesco.

Geld:

De kroon is ongeveer 4 cent waard. In de hoofdstraat van Kraslice zijn verschillende geldautomaten evenals bij het postkantoor. Contant geld kan men het beste wisselen bij een aziaat die zit in een vervallen hoekpand op de hoek van de grote straat door Kraslice richting zuiden (met “sklo kvetiny porcelan” als opschrift), circa 100 meter van het stoplicht vandaan. De allerbeste koers en heel betrouwbaar.

Enkele omgevingstips:

Je kunt direct bij het huis omhoog de bossen in. Men komt bij paden die ten dele wel en ten dele niet rondlopen ( zie ook boven bij wandelingen). Indien men de weg langs het huis alsmaar verder volgt eindigt deze bij een droge beek, waarlangs men verder omhoog kan klauteren. Bovenaan komt men weer op asfaltpaden uit. Zie wandelkaartjes in de kast. Je kunt ook wandelkaartjes in Kraslice kopen.

Wanneer u door Stribrna heenrijdt en richting Prebuz gaat treft u ook heel veel bos aan en open natuurgebieden van een bijzonder karakter.

Op de weg naar Luby / Kastelni is er een leuk uitzichtspunt. Bij o.a Bublava heb je grensovergangen, waar men te voet naar toe kan. Bij de grensovergangen zijn doorgaans door Aziaten gedreven winkeltjes, met drank, snuisterijen, glaswerk, sigaretten, cd’s kleding etc.

De belangrijkste toeristische plaatsen vindt u op de site (Karlovy Vary (beroemd kürort), Loket (kasteel, prachtig gelegen, leuk ook voor kinderen), Cheb (marktplein, slot), Marianske Lazne (kürort), Fransiskovy Lazne (klein kürort), Tepla (klooster), Chlüm kloosterkerk), het prachtige moerasgebied  Soos etc). Ik verwijs kortheidshalve naar de sites evenals naar het ANWB-gidsje in de kast.

In Klingental is er een kleine dierentuin. Zwemmen kun je in het openluchtzwembad van Klingental (mits boven 20 graden), in een zwembad vlakbij de grens aan Tsjechische zijde, in een zwemparadijs bij Schöneck met glijbanen e.d. , in het gemeentezwembad van Kraslice en in het openluchtbad van Sokolov, in het toeristische zwembad midden in Karlovy Vary met geweldig uitzicht over de stad, in zwemmeertjes bij Sindelova en bij Prebuz

Er is een disco bij de Penny Market in Kraslice. Soms met paaldanseres ´s avonds laat. Men kan er ook pizza’s krijgen, maar die vinden wij beduidend minder dan in restaurant Luna, maar dat is een kwestie van smaak. Er is een bowlingbaan bij de uitspanning in Schöneck.

Bij Bad Elster en Bad Brambach zijn twee zwembaden met uitgebreidere sauna’s.

Je kunt een dagje naar Praag rijden. Reken echter op 2 á 2,5 uur reistijd, hou rekening met het kopen van een kortdurend vignet voor het gebruik van snelweg.  Het is wel goed te doen.

Winter:

Skiën is doorgaans altijd mogelijk in Bublava van december tot eind maart, maar er is geen garantie. De skipiste beschikt over sneeuwkanonnen. Verder kan men er ski’s huren en is er een skischool. Goed rijdbare weg daarnaar toe. Bij binnenkomst Bublava direct links parkeren. Je kunt tegenwoordig ook in Stribrna via een nieuwe skilift naar deze skipiste komen, zie Kassa aan het einde van Stribrna richting Bublava. Er zijn enkele sleepliften en een stoeltjeslift.

Als er veel sneeuw ligt kunt u ook de andere skipiste in  Stribrna proberen. Weliswaar minder goed geprepareerd maar erg leuk en heel goedkoop. Kraslice zelf heeft ook nog een kleine piste.

Indien er onverhoopt onvoldoende sneeuw ligt bij Bublava, probeer dan desgewenst de skihellingen bij Bozi Dar en Klinovec. Klinovec heeft 10-12 banen en is doorgaans sneeuwzeker. Uitgebreid gebied. Wel bijna een uur rijden. Op internet is te zien of de liften draaien.

Langlaufmogelijkheden zijn er rond Schöneck en dikwijls zijn er ook loipes in de bossen tussen Stibrna en Prebuz, richting Duitse grens.

Autorijden in winter: 

In Tsjechië dient u altijd met licht aan te rijden. Men bekeurt snel als u dat niet doet. Het gebruik van winterbanden ‘winters is zeer raadzaam. Alhoewel in Tsjechië er geloof ik geen directe verplichting is, gaat men wel bekeuren als u een ongeluk maakt op zomerbanden. Sneeuwkettingen kunt u meenemen, zelden nodig, maar een hoogst enkele keer wel. Ons vakantiehuis ligt wat hoger. De wegen er naar toe zijn goed berijdbaar, maar de laatste paar honderd meter kunnen door sneeuwval glad zijn. Het is zaak er dan met doorlopende snelheid er naar toe te rijden, dus niet op het weggetje stil te gaan staan, want dan kunnen de wielen doorslippen. In zo’n geval beter weer de auto naar beneden laten zakken en opnieuw proberen. Stijgend verkeer heeft voorrang op dalend verkeer.